Spørgsmål og svar
Hvad er EWO?
EWO er en forkortelse af Energie Wasser Optimierung. Firmaet ligger i Østrig, og er et familieforetagende der har eksisteret siden 1997.
Produkterne er udviklet efter naturlige opdagelser og metoder, og er den mest miljøvenlige vandbehandling der findes i dag.
Læs mere om EWO her: http://www.ewo-wasser.at/en/
Hvad er TDS?
Total Dissolved Solids som måles i PPM (Parts Pr Million). Mængden af opløste faste stoffer. Postevand i f.eks. København har typisk 600-800 PPM. Dette måles ved ledningsevnen i vandet. Ren H2O har ingen ledningsevne. Læger, som helbreder med vand, anbefaler at PPM er under 50. På vores anlæg er vandet typisk 5-15 PPM.
Hvad med mineralvand – er det ikke sundt?
Nej, desværre. De fleste mineraler skal være i en organisk forbindelse, før menneskekroppe kan optage dem. Mange af dem, som har drukket meget mineralvand, er begyndt at opleve ledsmerter og andre symptomer på ophobninger. Planter er bedre til at optage mineraler. så når man spiser grøntsager, der har vokset i mineralholdig jord, får man mineraler, man kan optage.
Er det virkelig nødvendigt med filtre på det danske postevand – det er jo det bedste i verden, ikk?
Hvis man følger med i pressen om emnet, vil man finde ud af, at det ikke står helt så godt til, som mange tror. Du kan ikke være sikker på, om vandet indeholder tungmetaller, pesticider, hormoner, vira og bakterier, eller nogle af 2-300.000 kemiske stoffer NOAH antager er på vej ned til grundvandet. Mange boringer lukkes ned i øjeblikket, da man finder flere og flere grænseoverskridende værdier på gifte. Derudover er de uorganiske mineraler som findes i postevandet ikke optagelige i organismen, og vil som regel hobe sig op i kroppen.
Jeg har et kulfilter til mit vand – er det ikke nok?
Kulfiltre tager især klor og bakterier – i første omgang. Desværre skal man være meget omhyggelig med ikke at gøre sit kulfilter til en bakteribombe. De 2 kulfiltre som typisk er i vores omvendt osmoseanlæg, står altid under vand, og bliver gennemskyllet hver 8. time. Skulle der opstå bakterier, vil de ikke kunne komme igennem osmose-membranen. Så et enkelt kulfilter er godt i nødstilfælde, men vi kan ikke anbefale det til dagligt brug, da mange tungmetaller og andre stoffer, heller ikke bliver filtreret effektivt fra.
Hvad er osmose?
Osmose er et princip som findes mange steder i naturen. Det er udligning af væsker med salt. Mindre saltholdige væsker vil forsøge at blande sig med mere saltholdige. Hvis der imellem findes en membran, opstår der et tryk (osmotisk tryk).
Hvad er så omvendt osmose?
I omvendt osmose sætter man tryk på den saltholdige væske, som presses igennem en membran der frafiltrerer urenheder, og derved opnås næsten 100% rent vand på den anden side (afhængig af membrantypen). Membranen er så fintmasket, at kun vandmolekyler, ilt og ozon kan trænge igennem.
Hvor ofte skal man skifte filtre?
Med de nyeste modeller inden for omvendt osmose kræver filterskift en servicemontør hvert år. De ældre modeller samt EWO Gourmet, skal have skiftet filtre på ca. hvert halve år.
Kan man selv skifte filtre?
Ja det kan man sagtens på de ældre modeller, samt på EWO Gourmet. Husk at have ekstra sæt liggende.
Er der garanti på jeres anlæg?
Ja selvfølgelig. Vi har valgt at give privatkunder 2 års garanti, for vi ønsker, at folk skal føle sig helt sikre på, at de altid har rent vand. Desuden er der 5 års garanti på EWO enheder.
Er det ikke fint bare at købe vand på plastikflasker?
Desværre nej. Normalt er vandet på disse plastflasker blot postevand fra et andet sted. Der findes desuden blødgørere i plastikflaskerne, fenoler og ftalater, som langsomt men sikkert trænger ud i vandet. Læs evt. denne artikel: https://da.wikipedia.org/wiki/Ftalater. Prisen på plastikflaskevand er også meget høj. Typisk koster 1 liter vand på plastflaske 10-20 kr., hvorimod 1 liter filtreret og vitaliseret vand fra f.eks. EWO Gourmet Basic Puro koster 20-30 øre, inkl. moms, indkøb, installation, vand, afledningsafgift, filtre og service, over 10 år.
Hvad med ioniseret basisk vand?
Disse maskiner er meget dyre, og den dokumenterede videnskabelige effekt er meget sparsom. Læs evt. her: https://ing.dk/artikel/danske-forskere-dyre-maskiner-producerer-virkningsloest-basisk-vand
Hvad siger lægerne om drikkevand?
Det er der nok lige så mange meninger om som der er læger, men én af de læger som igennem 30 år har interesseret sig for vand, er Claus Hancke. Se evt. et interview her: https://www.youtube.com/watch?v=t7-iIGnyWe4
Er der noget særligt ved vand fra ’hellige kilder?
Det er svært videnskabeligt at afgøre, men her er et lille klip med en naturvejleder, der forklarer hvad han selv mener: https://www.tv2ostjylland.dk/syddjurs/vand-der-helbreder